Ako vznikli Bubble Waffle
Ako vznikli Bubble Waffle
Už ste ich ochutnali? Nadýchaný kornútok, naplnený všetkým, čo z ponúk cukrární najviac milujete. Prezradíme vám, odkiaľ pochádzajú lahodné Bubble Waffle.
Zrodili sa v ďalekom Hong Kongu, v 50tych rokoch minulého storočia. U nás zažívajú prvé chvíľky svojej slávy, prvé ochutnávky a prvých nadšených zákazníkov až teraz. Je to dezert, s ktorým nie je čo pokaziť – vďaka svojej variabilite dokážu uspokojiť každého milovníka sladkostí.
Bubble waffle: Vajce malého kuraťa
Kuchári v stánkoch hong kongských ulíc to zistili už dávno. Recept na ich gai daan jai (v preklade vajce malého kuraťa), však vznikol ako „z núdze cnosť“. Potrebovali totiž rýchlo využiť vajíčka, ktorým sa pri prenose do kuchýň poškodila škrupinka. Inak by skončili v odpade.
K rozbitým vajíčkam pridali múku, mlieko, cukor a trochu škrobu a vzniklo tekuté cesto, podobné, ako na obyčajné waffle, ktoré už dávno poznáme aj u nás. Cesto piekli na panvici nad ohňom z dreveného uhlia, čím získalo dymovú príchuť. Upečené pláty plnili rôznymi sladkými plnkami, ktoré obmieňali v spolupráci so zákazníkmi. Vynikajúci dezert sa tu uchytil na desiatky rokov.
Ešte pridali bublinky
Časom sa zmenil tvar panvice na vajcovitý, neskôr sa vytratilo aj pečenie bublinkových wafflí nad uhlím.
Začali sa vyrábať elektrické formy s vajcovitými jamkami, vytvárajúcimi vzduchové bubliny. Bubble waffle takto získali svoj unikátny dizajn, ktorý z nich robí nie len chuťový, ale aj vizuálny zážitok. Doplnené poriadnou porciou točenej zmrzliny, kúskami ovocia, posýpkou zo sušienok, orieškov či čokolády, šľahačkou a topingom vyzerajú neodolateľne.
Dezerty lákavého vzhľadu v rukách turistov si vyžadovali byť zvečnené na fotografiách, ktoré putovali priamo na sociálne siete. Tie výrazne pomohli sláve bublinkových wafflí, šíriacej sa po celom svete. Najprv v Kalifornii, neskôr v Anglicku, odkiaľ sa dostali do celej Európy.
Každý cukrár si do nich pridal suroviny, typické pre jeho krajinu, s dávkou vlastnej kreativity. Pridáte sa aj vy?